Tinktuurat/uutokset vrt extraktit/tiivisteet/eteeriset öljyt

Tinktuurat/uutokset vrt extraktit/tiivisteet/eteeriset öljyt

ViestiKirjoittaja SP84 » 03.10.2015 06:21

Rohdoista johdettuja valmisteita on tinktuuroja, eli uutteita ja extrakteja, eli tiivisteitä, sekä eteerisiä öljyjä. Kaikkia näitä myydään pienissä pulloissa tai purkeissa. Kuluttajan on hyvä tietää, että näiden voimakkuuksia, eli riittoisuuksia voidaan yleensä kuitenkaan tuskin edes verrata keskenään.

Tinktuurat, eli uutokset valmistetaan antamalla rohtojen vaikuttavien aineiden liueta nesteeseen, usein veteen tai alkoholiin, tuoreista tai kuivatuista rohdoista. Yksi tapa valmistaa extrakteja, eli tiivisteitä taas, on haihduttaa uutteista ylimääräinen neste pois, jolloin niiden lopputuotteen paino on vain murto-osa tinktuuran/uutteen painosta, vaikuttavia aineita ollen saman verran.

Eteeristen öljyjen vahvuutta voidaan paremmin verrata extrakteihin. Eteerisiä öljyjä voidaan valmistaa esim. höyrytislaamalla. On silti syytä olla aina tarkkana, sillä joissain eteerisinä öljyinä myytävissä tuotteissa on mukana jopa suurin osa jotakin muuta yleisempää öljyä, johon itse rohdon eteerinen öljy on sekoitettu. Kaikkia eteerisiä öljyjä ei ole tarkoitettu sisäisesti käytettäväksi.

Uutteiden, eli tinktuurojen kohdalla valmistuotteissa on siis rohdoksesta liuenneiden aineiden lisäksi mukana liuotinta usein suurin osa painosta. Kun taas extrakteissa, eli tiivisteissä, sekä puhtaissa eteerisissä öljyissä liuotinta ei ole tai sitä on hyvin vähän, jolloin vaikuttavat aineet ovat hyvinkin tiiviissä muodoissa.
SP84
 
Viestit: 30
Liittynyt: 12.02.2015 20:48

Paluu Luonnontuotteet - Natural Products

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron